Titel: Jordagods

Meddelare: Arrendator Henrik Andreas Forsberg  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Storsvedjan

Det finnes här nedanför kvarnen en sockertoppsformig kulle, som vi kallar "Kvarnkullen." Enligt en gammal sägen skall i den finnas nergrävt en kittel, som är full med guld och silverpenningar. I forna tider har många varit där på midsommarnatt och grävt efter detta "jordagods." För en 75 år sedan eller kanske närmare 100 år, var det två gubbar från Storsvedjan, som var där och grävde. Så tittade de upp och fick se kyrkan brinna, och samtidigt blev de varse en massa ormar i gropen de grävt. De sprang upp, och då slocknade elden i kyrkan och och gropen blev tom. Det var bara en synvilla. Men sen var det inte lönt gräva längre.